
Eksootiline puuviljavaagen, 2,6kg
märts 22, 2023
Sarapuupähkel, 100g
märts 22, 2023Makadaamia pähkel koores.
Makadaamia pähkel on pärit Austraalia idaosa vihmametsadest. Makadaamiapuu vilju on iidsed Austraalia aborigeenid söönud iidsetest aegadest alates. Euroopa asunikud Austraalias võtsid need pähklid kiiresti omaks, kuid kaubanduslikku väärtust omasid need alles alates 20. saj algusest Havail.
Makadaamia pähkel koosneb valkjast tuumast, mis on pruunis, sildas, paksus ja väga kõvas koores. Küpsed makadaamia pähklid on krõmpsuvad ja aromaatsed, meenutavad maitselt sarapuupähklit. Suure õlisisalduse tõttu tunduvad need pähklid hamba all pigem pehmed kui kõvad. Küpsed pähklid taluvad töötlemist paremini kui küpsemata pähklid.
Makadaamia pähklid on tavaliselt rasvased, mahedad, magusad ja aromaatsed. Erinevatel liikidel ei pruugi olla ühesuguse rasvasisalduse ja maitseomadustega pähklid. Mida suurem rasvasisaldus, seda aromaatsem pähkel. Pähklid on ümarad, siledad ja suhteliselt kahvatud. Pähkleid sorteeritakse vees, seejärel lastakse neil õues kuivada. Pähklid kooritakse ja töödeldakse sõltuvalt rasvasisaldusest kahel viisil. Suurema rasvasisaldusega pähklid röstitakse kuivalt. Väiksema rasvasisaldusega pähklid kuumutatakse õlis. See parandab nende välimust, kuid suurendab rasvasisaldust. Neis on suur kogus monoküllastamata ja oomega-3-rasvhappeid.
Makadaamia pähklid sisaldavad magneesiumi, kaaliumi, tsinki, rauda, vaske, fosforit, seleeni, vitamiine B1 (tiamiin) ja B3 (niatsiin) ning E-vitamiini.
Arvustuse lisamiseks logi sisse.
Arvustused
Tooteülevaateid veel ei ole.